Eksem (dermatitis)

Eksem:

Årsagen til udvikling af eksem ( dermatitis ) i de ydre kønsorganer er ukendt. Formentlig er der en  arveligt betinget faktor, men af og til kan der også være tale om en allergisk reaktion (man får sjældent noget ud af at blive undersøgt for allergi). Vær påpasselig med parfumeholdige vaskemidler og overdreven brug af trusseindlæg.

Behandling:

Enten vil man vælge Protopic salve/Elidel creme eller Dermovat salve.

PROTOPIC/ELIDEL

1.-4. uge:       Smør med Protopic/Elidel morgen og aften.

5.-8. uge:       Smør med Protopic/Elidel hver aften.

Fra 8. uge:    Smør med Protopic /Elidel 2 aftener om ugen indtil eksemet er væk, gerne i flere måneder. Nogle gange er det nødvendigt at behandle helt op mod 1 år, 1-2 gange om ugen, før generne forsvinder helt.

Vedligeholdelsesbehandling:

Smør med Protopic salve/Elidel creme 1-2 gange om ugen. Som supplement ikke-medicinsk, fed creme morgen og aften (ligegyldig hvilken, men anbefaler mindst 20% fedtindhold, evt. mandelolie eller kokosolie før eller efter bad), dog ikke samtidig med den medicinske salve.

Normalt vil der blive tilbudt en kontrol efter 3-4 måneder.

Bivirkninger:

Behandlingen kan svie de første par dage.

Hvis der tidligere har været herpes i de ydre kønsorganer, kan dette blive re-aktiveret. Evt. kan man få Zovir tabletter forebyggende, hvis der tidligere har været mange herpesinfektioner.

Hudpleje:

Hudplejen er også her vigtig, og der skal benyttes parfumefri creme med højt fedtindhold, helst over 20%. Kan påsmøres om morgenen efter bad efter den 5. uge.

DERMOVAT SALVE:

Indledende behandling:

1.-4. uge:      Smør med Dermovat salve om aftenen før sengetid.

5.-6. uge:      Smør med Dermovat salve hver 2. aften.

7.-8- uge:      Smør med Dermovat salve 2 gange om ugen (f.eks. mandag og torsdag).

Vedligeholdelsebehandling:

Smør med Dermovat salve 1  gang om ugen. Som supplement ikke-medicinsk, fed creme morgen og aften (ligegyldig hvilken, men anbefaler mindst 20% fedtindhold, evt. mandelolie eller kokosolie før eller efter bad), dog ikke samtidig med den medicinske salve.

Normalt vil der blive tilbudt en kontrol efter 3-4 måneder.