Kondylomer

Kondylomer (kønsvorter)

Meget hyppig sygdom, især blandt unge. Skyldes et virus (HPV) og overføres næsten altid seksuelt. Det vil sige, at så længe, man har kondylomer, skal man beskytte sin partner ved at bruge kondom. En anden type HPV-virus kan være årsag til celleforandringer, men det virus, der er årsag til kondylomer, er for de fleste virustyper ufarligt.

Kondylomer kan behandles med Condyline eller Aldara ved påsmøring . Nogle gange forsvinder kondylomerne hurtigt, andre gange kan det kræve gentagne behandlinger i lang tid – hos enkelte over et år – før kondylomerne er helt væk. Hvis creme eller liniment ikke får kondylomerne til at forsvinde, kan man fryse dem eller skære dem væk i lokalbedøvelse. Ved meget udbredte kondylomer kan man evt. få dem laserbehandlet i fuld narkose under en kortvarige hospitalsindlæggelse.

Kondylomer er ofte længere tid om at forsvinde hos rygere, som har en nedsat immunitet overfor virus, så her er endnu en grund til at slutte med tobakken!

Gravide kvinder, der for nylig har haft kondylomer, får ikke sjældent et nyt udbrud – formentlig pga. nedsat immunitet overfor virus. 

Kondylomer kan dukke op igen efter flere år, men hos de allerfleste er de væk, når de er væk!

Vaccination med Gardasil kan evt. forhindre tilbagefald af de hyppigste kondylomtyper. Man kan blive vaccineret af sygeplejersken her i klinikken, man skal dog selv købe vaccinen på apoteket (pris for 3 vaccinationer ca. 3.600 kr., hvis man ikke er medlem af Danmark.