Spiraler

Spiraler

Der findes to typer: Kobberspiralen og hormonspiralen.

Kobberspiralen

Kobberspiralen er for det meste T-formet og består af et plastik-T omviklet med kobbertråd. Kobberet bevirker, at sædceller får nedsat bevægelighed, og samtidig påvirkes slimhinden i livmoderen, så et eventuelt befrugtet æg ikke kan sætte sig fast.

Kobberspiralen giver ofte menstrationer af  lidt længere varighed og evt. lidt mere blødning. Så den er ikke så egnet til kvinder, der i forvejen har kraftige eller langvarige blødninger.

Kobberspiralen beskytter mod graviditeter uden for livmoderen, men ikke helt så effektivt som f.eks. p-piller. Så hvis menstrationen udebliver, skal du overveje, om du kan være gravid, selvom du har en kobberspiral.

Kobberspiralen opsættes på 3.-9. menstruationsdag, men kan opsættes når som helst i cyklus, hvis man har spiral i forvejen og skal have den skiftet – eller tager p-piller.

Kobberspiralen beskytter mod graviditet straks den er sat ind og i 5 – 6  år efter. Sikkerheden mod graviditet er høj, 98-99%.

Kobberspiralen kan købes frit på apoteket, pris 270-320 kr. alt efter fabrikat. Spiralen kan også købes her i klinikken til samme pris som apotekets .

Komplikationer: Smerter og underlivsbetændelse ( kontakt en læge ved mange smerter eller feber og gulligt udflod )

Hormonspiralen (Mirena)

Hormonspiralen er også T-formet. Den består af et plastikskelet, hvor der omkring skaftet sidder en lille beholder, der indeholder hormonet gestagen. Hormonet påvirker slimhinden i livmoderen, så den bliver ganske tynd, og et evt. befrugtet æg ikke kan sætte sig fast. Samtidig påvirkes slimet i livmoderhalsen, så sædcellerne har svært ved at trænge ind i livmoderen.

Oftest er der småblødninger mellem menstruationerne i de først 3-9 måneder. Menstruationerne bliver hurtigt svagere, og eventuelle menstrationssmerter aftager samtidig. Hvis hormonspiralen lægges op, mens man stadig tager P-piller, ellers hvis den lægges op ca. 8 uger efter en fødsel (hvor der endnu ikke er kommet menstruation), vil problemet med pletbødninger være væsentligt mindre.

Hormonspiralen er særligt egnet til behandling af kvinder med kraftige eller smertefulde menstruationer.

Sikkerheden mod graviditet er meget høj, over 99%, dog er spiralen mindre sikker de første 8 dage, og den kan ikke bruges som nødprævention.

Skal skiftes efter 5 år.

Hvis hormonspiralen købes på apoteket, skal du have en recept med fra din egen læge. Spiralen kan også købes her i klinikken til samme pris som på apoteket (ca. 1.250 kr.).

Bivirkninger og komplikationer: Blødningsforstyrrelser i helt op til 1 år efter oplægning af spiralen ( dog sjældent mere en nogle måneder ) ; smerter ,  feber,  man bør kontakte læge, hvis dette opleves.