Overgangsalderen

Overgangsalderen

Menopausen – ophør af menstruationer – indtræder sædvanligvis, når kvinden er mellem 45 og 55 år. Gennemsnittet her i landet er 51 år. Hvis menstruationerne ophører før de 45, kan man have øget risiko for knogleskørhed på grund af bortfald af østrogenproduktionen. Det anbefales derfor at tage hormonsubstitution , til man har nået den normale menopause-alder. Tidligt ophør af menstrationer kan skyldes operationer, hvor man f.eks. har fået fjernet en del af æggestokkene. Oftest er det dog genetisk betinget, og mange har en mor, der også gik tidligt i overgangsalderen.

Blødningsforstyrrelser

Foruden østrogen producerer æggestokkene progesteron, der hver måned – hvis der har været ægløsning – omdanner slimhinden i livmoderen, så den kan afstødes med en forholdsvis kortvarig blødning: en menstruation. Uden progesteron kan blødningen udeblive, eller den kan blive uregelmæssig, med vedvarende, små eller store blødninger, der måske fortsætter i længere tid.

Progesteronproduktionen slutter før østrogenproduktionen i æggestokkene, og mange har derfor op mod overgangsalderen uregelmæssige blødninger. Hvis det bliver et problem, kan man behandle med kunstigt progesteron – gestagen – f.eks. 10 dage hver måned (cyklisk behandling). Efter gestagenkuren kommer der en menstruationsblødning af begrænset varighed. Mange kvinder har gavn af denne behandlng i det sidste år før selve menopausen, hvor uregelmæssige og kraftige, evt. langvarige, blødninger kan være meget besværlige.

Hedeture

Mange kommer gennem overgangsalderen uden de store problemer, men en del kvinder er plaget af hedeture, især natlige. Mens der endnu er menstruationer, kommer hedeturene oftest i perioderne op til menstruationen, hvor østrogen-niveauet er lavest. Bedste behandling for hedeture er at erstatte den manglende østrogenproduktion. Hvis man tager rent østrogen, risikerer man uregelmæssige blødninger, fordi livmoderslimhinden vokser under østrogen-behandlingen. Man er derfor nødt til at tage et gestagen i 10 dage hver måned. Der opbygges så en slimhinde, der afstødes med en menstruationslignende blødning, når de 10 dage er gået.

Lidt ældre kvinder kan ofte bruge en blødningsfri behandling, hvor man hver dag – uden pause – tager en kombineret østrogen- og gestagen tablet, og slimhinden i livmoderen således holdes ganske tynd.

Hos nogle varer generne i overgangsalderen mindre end et år (og mange har slet ingen gener!), og hos andre går der adskillige år, før hedeturene er væk.

Lokal østrogenbehandling anses for  UDEN risiko.

Tørre slimhinder

Mange kvinder har problemer med tynde, tørre slimhinder i skeden, især fra nogle år efter menopausen. Man kan behandle effektivt med , østrogenring (Estring) eller stikpiller (Vagifem). Ingen af disse produkter giver risiko for brystkræft, og de må også gerne bruges af kvinder, der er i behandling for brystkræft.

Hos ældre kvinder kan også slimhinden i blæren og urinrøret blive meget tynde og sarte, så der kommer hyppig vandladningstrang og evt. besvær med at holde på vandet. Her er  lokal østrogenbehandling også tilrådelige i kombination med knibeøvelser.

Nogle kvinder har problemer med slimhinderne, selvom de tager østrogen tablettter og kan faktisk have behov for også at tage lokal behandling.