Fertilitetsudredning

 

 

Fertilitetsudredning – KUN udredning ikke behandling af barnløshed.

Ved første konsultation er der afsat 20 – 30 min. Vi gennemgår jeres journaloplysninger og spørger også til sygdomme, der ikke har med fertilitet at gøre. Det er for at få et helhedsbillede af helbredstilstanden. På baggrund af oplysningerne planlægges det videre forløb.

Man vil i forbindelse med samtalen

 • Se på kvindens æggestokke og livmoder ved en ultralydsskanning
 • Tage en celleprøve fra livmoderhalsen, hvis det er mere end 3 år siden, den sidst er taget
 • Undersøge kvinden for clamydia
 • Bestille blodprøver for HIV og smitsom leverbetændelse på begge parter samt nogle supplerende blodprøver på kvinden
 • Planlægge en passageundersøgelse af æggelederne
 • Aftale, at kvinden skal have taget blodprøver til hormonanalyser på næste 1.-3. menstruationsdag

Hvad kan du selv gøre?

 • Både over- og undervægt formindsker chancen for graviditet. Især for kvinder, der har uregelmæssige menstruationer. Der er også større risiko for komplikationer under graviditeten og fødslen, hvis kvinden er overvægtig. Svær overvægt hos manden har også indflydelse på chancen for at blive gravid.
 • Rygning kan ændre kønscellernes arvemasse og nedsætter frugtbarheden – både hos kvinden og manden. Rygning bør helt undgås under graviditeten. Har manden nedsat sædkvalitet, kan et rygestop være med til at forbedre den.
 • Alkohol – også i små mængder – kan formentlig nedsætte frugtbarheden hos kvinden. Når først hun er gravid, bør hun ikke røre alkohol. Hos manden har alkohol mindre betydning, og et par genstande om ugen har ingen indflydelse på sædkvaliteten. Større mængder kan nedsætte mænds frugtbarhed.
 • Koffein findes i kaffe, te og cola. Forbruget bør holdes på max. 3 kopper dagligt.
 • Kunstige sødemidler, karbad og sauna, tætsiddende bukser og konstant varme i bilsædet forringer sædkvaliteten.
 • Sund og varieret kost anbefales til både manden og kvinden.
 • En multivitamintablet med folinsyre (400 mikrogram) dagligt kan hos manden muligvis bedre sædkvaliteten og hos kvinden forebygge, at barnet får rygmarvsbrok. Det anbefales at begynde at indtage folinsyre 3 måneder før behandlingen starter. Hvis kvinden tidligere har født eller aborteret et barn med visse misdannelser i hjernen eller rygmarven, tilrådes det at tage 5 mg folinsyre daligt. Det samme gælder, hvis kvinden tager medicin mod epilepsi.
 • Medicin: Vi anbefaler, at du tager mindst mulig medicin under behandlingen og graviditeten. Har du brug for daglig medicin, så tal med lægen, om du bør skifte til et andet præparat før behandlingen. Naturlægemidler kan vi generelt ikke anbefale, da vi ved for lidt om deres virkning. Har du brug for almindelig smertestillende medicin, råder vi til, at du bruge paracetamol (Panodil, Pamol). Smertestillende medicin, som hører til gruppen af lægemidler til reumatiske sygdomme eller inflammatoriske lidelser (f.eks. Brufen, Ibumetin, Ipren med fl.), bør ikke anvendes under behandlingen eller graviditeten efterfølgende. Er du i tvivl, så spørg på apoteket.
 • Røde hunde: Er kvinden ikke vaccineret, og har hun heller ikke haft røde hunde som barn, tilråder vi vaccination før behandlingen. Der skal gå 3 måneder efter vaccinationen, inden man må starte på fertilitetsbehandling.

I vores klinik udføres kun stimulationsbehandling, dvs. en behandling for barnløshed med en mild hormonbehandling, enten med tabl. Pergotime eller Clomivid 50 mg x 2 tabl. optimalt på 3.-7. cyklusdag (begge dage inklusive), med ultralydsskanning på 10.-12. dagen. Evt. kan man i næste cyklus give Pergotime i en lavere eller højere dosis, afhængig af respons/bivirkninger.

Man kan også vente med at stimulere til 5. cyklusdag, hvis en weekend rammes, hvor klinikken har lukket.

Bivirkninger (opleves sjældent): Kvalme, svimmelhed, hedestigninger, tågesyn, humørpåvirkning.

Evt. kan man supplere med inj. FSH (Puregon, Gonal-f el. Menopur) 50 – 75 IE subkutant (i underhuden), typisk dag 8, 9 og 10. Sprøjter og nåle udleveres.

Ægløsning opnås efter ultralydsskanning på klinikken, hvor patienten selv/sygeplejersken injicerer Pregnyl 5.000 eller 10.000 IE subkutant (i underhuden). Ægløsning finder sted ca. 36 timer herefter.

Cyklus aflyses, hvis der er

 • 5 follikler (ægblærer) > 15 mm eller
 • 3 follikler > 17 mm